Web de Can Parellada

Cavalcada de Reis 2.006

Sembla que a tot Europa hi havien unes creences que pels solsticis d´hivern les divinitats que "regien" el temps i la vida premiaven els nens.

Els romans seguint la llegenda de la deessa Strenia (d´on la paraula estrenes) es donaven mútuament branques de llaurer i olivera del bosc de la deessa tot desitjan-se prosperitat i abundor.

Cal tenir en compte la peculiaritat de Catalunya y la península espanyola amb relació a la resta d´Europa.

L´aspecte dels regals als infants -que quasi esborra tot el missatge dels Reis- a Europa es clebra per Nadal (Santa Klaus -Nicolàs-, Papà Noel.

A Catalunya es deia que els Reis tenen un emissari molt fidel, el criat Gregori, ferreny i malcarat, amb unes orelles que tot ho senten i uns ulls com una mostela que hi veuen més enllà de set llegües. Amb aquestes facultats pot informar molt bé als Reis de la conducta de cada nen.

El costum de tirar les cartes en una bústia fou establert l´any 1877 per una casa de joguines de Barcelona.

La por que el Reis, per inadvertència, no passessin per la ciutat feia que el xicots en sortir de l´escola, es reunissin en colles i armats de corns marins, trompetes i amb forcs d´alls encesos voltaven per la ciutat per cridar l´atenció, fent un gran xivarri i cremant moltes vegades accidentalment la roba dels vianants. Per evitar tantes molèsties el batlle va prohibir aquest costum.